Acrylamides uit frituurvet filteren

Acrylamides… wat nu?
Ondertussen is het algemeen bekend dat acrylamides schadelijk voor je gezondheid zijn. De Europese Unie wil de hoeveelheid acrylamides in producten verlagen en de controles wat uitgevoerd worden zullen vanaf heden veel strenger worden. Horecaondernemers moeten sinds 11 april  2018 voldoen aan nieuwe regels omtrent acrylamide in friet. Voor ambachtelijke frituurders en afnemers van fabrieksfriet heeft dat verschillende gevolgen. Voor friet mag de hoeveelheid acrylamide niet boven 500 microgram per kilo uitkomen.

Wat zijn acrylamides, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen om de aantallen laag te houden.
Acrylamides is een schadelijke stof dat ontstaat door de combinatie van suikers met eiwitten die verhit worden boven de 120 graden Celsius. Het is na onderzoek bewezen dat acrylamides een carcinogeen is, of wel kankerverwekkend. Daarom is het belangrijk het ontstaan hiervan zo laag mogelijk te houden. Acrylamiden komen voornamelijk voor in zetmeel houdende producten o.a. frieten, aardappelkroketjes, gebakken aardappelen, koffie, bier, crackers en brood. Eigenlijk altijd als de maillardreactie optreed, deze reactie houdt in dat het verhitte product bruin wordt.

De hoeveelheid acrylamides wordt bepaald door de hoeveelheid suikers en eiwitten die in de verwarmde producten zitten, maar ook de temperatuur en duur waarop het product verwarmd wordt. Tijdens het frituren moet je dus rekening houden met het volgende:
– De laagste haalbare temperatuur;
– Het suikergehalte/ ras van de aardappel;
– Zo kort mogelijk gefrituurd (zo min mogelijk aardappels in de friteuse);
– Dagelijks de olie filteren, zo schoon mogelijk houden;
– De olie op tijd vervangen;
– Alleen frituurolie gebruiken die vrij is van genetisch gemodificeerde oliën.

Acrylamides komen voor in heel veel etenswaren en de inname ervan is niet te voorkomen. Het is wel belangrijk om de hoeveelheid die je binnen krijgt zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk is het altijd belangrijk om gevarieerd te eten en te drinken.
Met VITO zorgt u ervoor dat de olie zo schoon mogelijk blijft, want VITO filtert tot 5 micron. Wij dagen u uit om op uw eigen manier te filteren. Wanneer wij het VITO filter erin zetten zal dit apparaat nog koolstof, acrylamiden, eruit filteren. Het is altijd lastig om in te schatten wanneer de frituurolie vervangen moet worden. Dit kunt u het beste meten met de olietester. Dit geeft de meest accurate waarde aan, buiten een officiële analyse om. Zo zorgt u ervoor dat u nooit in slechte olie frituurt, maar ook nooit te vroeg vervangt. Bovendien geeft de olietester ook de temperatuur aan, zo kunt u nooit in te warme frituurolie frituren.

Wij raden wel aan om dagelijks te filteren voor een optimaal resultaat. Dit levert een aantoonbare besparing op van 50% op het verbruik van de frituurolie en zorgt zo voor een verlenging van de gebruiksduur van de frituurolie.
Nodig ons vandaag nog uit voor de demonstratie via
06–19840414, info@vitofilters.nl of www.vitofilters.nl